ÖNEMLİ!!! BLOĞUMUZ www.siddetsizlik.org SİTESİ ÜZERİNDEN GÜNCELLENEREK DEVAM ETMEKTEDİR!

Şiddetsizlik, şiddetsizlik antrenmanları ve yöntemleri üzerine gerekli bilgilere, dokümanlara, makalelere bu siteden ulaşabilirsiniz.

ŞİDDETSİZ DOĞRUDAN EYLEM BİÇİMLERİ


Gene Sharp 'Şiddetsiz Eylem Politikası' (1973) adlı kitabında şiddetsiz eylemin 198 yöntemini yayınlamıştır. Bu yöntemler 3 ana sınıfa bölünmüştür: Protesto ve İkna, İşbirliği Yapmamak, Şiddetsiz Müdahele. Bu ana sınıflar kendi alt başlıklarına bölünmüştür, tam listeyi http://www.aeinstein.org sayfasından bulabilirsiniz.
1. Protesto ve İkna

Gösteriler - Bir çok kişi isteklerini sokakta birlikte yiriyerek dillendirir - Örneğin 15 Şubat 2003'teki sokak gösterileri bugüne kadar yapılmış en geniş katılımlı savaş karşıtı gösterilerdi. Dünya çapında 600 şehir bu gösterilere katıldı.

Protesto Listeleri - Bir politika hakkındaki fikir karşıtlığınızı bir listeye imza atarak ifade etmektir. Irak savaşı sırasında ABD ve UK silah ticaretini protesto amaçlı yapılan imza listeleri buna bir örnektir.

2. İşbirliğini Red

Boykot - Bir hizmet veya ürün satana karşı memnuniyetsizliğini göstermek amaçlı ürünü veya hizmeti almayı reddetmek. Örnek olarak apartayd rejimi nedeniyle Güney Afrika ürünlerinin alımının reddedilmesi verilebilir. İlk başta bireyler daha sonra örgütler Güney Afrika'yı boykot etmeye başlamıştı ve en sonunda ülkelerin bütünü boykotu destekledi.

Grev - Çalışmayı reddetmek. Buna örnek olarak ilk İntifada süresince 1987'de başlayan Filistin direnişini verebiliriz. Bir çok Filistinli İsrailliler için çalışmayı reddetmişti. İsrail ucuz Filistin işçiliğini kullanamdığı için ciddi oranda para kaybetti ve ekonomisi büyük oranda zarar gördü.

Politik olarak İşbirliği yapmamak - Askerlik yapmayı reddetmek buna bir örnektir.

İşbirliğini red - Mesela 2. dünya savaşı sırasındaki Norveç öğretmenlerin okullardaki Nazi müfredatını takip etmeyi reddetmeleri. Bu eylemlerinden dolayı Nazi toplama kamplarına gönderildiler ama bir çoğu Naziler tarafından teslim olunmayacakları anlaşıldığı için geri gönderildiler.

3. Müdahele

Blokaj - Vücudunuzu bir şeyin yoluna yerleştirmek. Örneğin İsrailli ve Uluslararası dayanışma aktivistlerinin, Filistinli evlerin yıkılması için harekete geçen İsrailli buldozerlerin yoluna çıkması bu tür bir eylemdir.

Engelleyici Varlık - Çatışkı bölgelerindeki insanları korumak için yapılan orada bulunma eylemidir. Meksika, İsrail-Filistin veya Kolombiya'daki barış gözetmenleri bunlara örnektir.

Sabandemiri eylemleri - Silahlara açıkca zarar vermektir ve size uygulanacak cezaya razı olmaktır. Örnek olarak İskoçya'daki nükleer denizaltıların zararsız hale getirilmeleri eylemini verebiliriz.